Det fria skolvalet

Jag läser på Prestationsprinsens hemsida om det fria skolvalet. Intressanta tankar och väldigt klokt. Det fria skolvalet har debatterats ett tag eftersom möjligheten att välja en annan skola har lett till problem på de skolor som blir lämnade. Det har antytts att de elever som väljer andra skolor skulle ha ett ansvar för de problem som uppstår. Så är det förstås inte.

Kanske måste man backa tillbaka för att det ska bli lite klarare vem som har ansvaret. Utgångsläget är att någon har fått ett uppdrag att se till att det finns skolverksamhet. Se det som ett uppdrag från oss skattebetalare till staten. Vi betalar in skatt och får en skolverksamhet i återbäring på skatten. Av någon anledning, (som vi just nu kan bortse från), bestämmer sig sedan staten för att det är bättre att kommunerna driver skolorna. Sak samma, vi skattebetalare har kvar samma krav på att en skolverksamhet ska levereras till oss. Så småningom och av någon anledning, (som vi just nu kan bortse från) bestämmer sig den som har ansvaret för att leverera skolverksamhet till medborgarna att det skall finnas möjlighet för eleverna att välja skola. Resultatet av det här beslutet visar sig bli att många elever väljer att använda sig av rätten att byta skola.

Och så upptäcker den som har ansvaret för att leverera skolverksamhet att det uppstår problem med att klara av det uppdrag man har. Detta kan man förstå. Man kan förstå att det blir jobbigt för den som har ansvaret för att driva skolor. Och man kan förstå att den som har ansvaret för att leverera skolverksamhet tänker att det kanske inte var ett så smart och genomtänkt beslut. Möjligen. Men hur skulle det kunna bli elevernas ansvar? Det är obegripligt.

 

Det här inlägget postades i Skolan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.